Αλληλεγγύη στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Oι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας βρίσκονται 125 μέρες σε απεργία διαρκείας, από 31 Οκτώβρη 2011. Ο Μάνεσης, το αφεντικό της χαλυβουργίας, πρότεινε 5ωρη εργασία με μείωση μισθών κατά 40%, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από τη συνέλευση των εργαζομένων. Ο Μάνεσης προχώρησε σε 34 εκδικητικές απολύσεις και οι εργαζόμενοι σε απεργία. Σήμερα, οι απολύσεις έχουν φτάσει τις 80, καθώς εξακολουθεί εκδικητικά να απολύει εργαζόμενους κάθε 1η του μήνα. Το πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας τους για το σύνολο των εργαζομένων σε αντίστοιχους χώρους εργασίας, το έχουμε ξαναπεί και δε θα σταματήσουμε να το λέμε: σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η έκβαση του αγώνα είναι κομβικής σημασίας. Αν τα μέτρα περάσουν εκεί, ανοίγει η πόρτα για να περάσουν και σε άλλες βιομηχανίες και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Οι ίδιοι οι απεργοί χαλυβουργοί έχουν πλήρη συναίσθηση του ταξικού αυτού «καθήκοντος».

Στον αγώνα αυτό που δίνουν δεν έχουν δίπλα τους τη ΓΣΕΕ, η οποία λάμπει δια της απουσίας της εδώ και 4 μήνες!! Δεν έχουν δίπλα τους ούτε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, το οποίο θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τόσο καιρό τους εργαζόμενους στη βιομηχανική ζώνη Ελευσίνας και στο Θριάσιο πεδίο, αντ’ αυτού έχει κάνει ελάχιστες κινήσεις. Από την αρχή όμως, αναπτύχθηκε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, το οποίο είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε προπαγανδίζοντας τον αγώνα τους, αγκάλιασε τον αγώνα αυτό χωρίς καμιά ιδιοτέλεια. Αυτό το κίνημα πρέπει να τονωθεί και πάλι, να γιγαντωθεί και να γίνει ασπίδα μπροστά από τους απεργούς. Κινήσεις αλληλεγγύης πρέπει να ξαναγίνουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Μέσα σε αυτό το εμπόλεμο σκηνικό μεταξύ εργοδοσίας και εργατών, επιλέγει να χτυπήσει μια συμμορία μαχαιροβγαλτών, φορώντας το προσωπείο του «φίλου». Μια αντιπροσωπεία φασιστών νέο-ναζί, αποφασίζει σε αυτό το κρίσιμο για την απεργία σημείο, να πάει και να γλύψει εκεί που μέχρι πρότινος έφτυνε. Οι φασίστες, τα τσιράκια του Κράτους ενάντια σε κάθε μορφή εργατικού/κοινωνικού αγώνα, πλησιάζουν τους χαλυβουργούς για να χύσουν το δηλητήριό τους. Είναι η ίδια συμμορία φασιστών που στην αρχή της απεργίας, με επίσημη ανακοίνωσή τους, τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της εργοδοσίας, δικαιολογώντας τις μειώσεις μισθών με τη δικαιολογία ότι το κεφάλαιο πρέπει να έχει κερδοφορία. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τους εργάτες και τον αγώνα τους. Στόχος τους είναι να σπιλώσουν την απεργία και να την απογυμνώσουν από οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης, προκαλώντας αμυντικά αντανακλαστικά στους αλληλέγγυους. Εμείς όμως εδώ και τώρα δηλώνουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Η απεργία είναι ο αγώνας των χαλυβουργών και κατ’ επέκταση κάθε εργαζόμενου ενάντια στο αφεντικό του. Δεν συμβαδίζει με αντεργατικά/εθνικιστικά/φασιστικά προτάγματα, που θέλουν εργάτες και αφεντικά αγαπημένους, στο όνομα της εθνικής συμφιλίωσης. Μαζί με τους χαλυβουργούς θα πετάξουμε τους φασίστες έξω από τα εργοστάσια. Ας πάνε να κρυφτούν δίπλα στα αφεντικά, εκεί που ανήκουν.

Στην ίδια προσπάθεια σπασίματος της απεργίας εντάσσεται και ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που στήθηκε πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, φορτηγά της θυγατρικής εταιρείας «Greensteel» εισέβαλαν στο χώρο του εργοστασίου και φόρτωσαν εμπόρευμα. Κατά την έξοδό τους τα φορτηγά μπλοκαρίστηκαν από τους απεργούς εργάτες. Αργότερα την ίδια μέρα, οι απεργοί ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι εις βάρος του προέδρου του σωματείου έχει γίνει μήνυση και ο ίδιος απειλείται με σύλληψη και αυτόφωρο! Σαν επιστέγασμα όλων των παραπάνω, άνθρωποι της εργοδοσίας συνοδεία δικαστικού κλητήρα έδωσαν στο σωματείο εξώδικη διαμαρτυρία/δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες που ακολουθούνται στις γενικές συνελεύσεις του σωματείου δεν τηρούν το καταστατικό του. Νοιάστηκαν για τη σωστή λειτουργία των γενικών συνελεύσεων του σωματείου!!

Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος, ότι Κράτος και αφεντικά σε συνεργασία θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον σπάσουν. Η συμμορία των φασιστών, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και οι απειλές μέσω μηνύσεων είναι μερικά από αυτά.

Ως λαϊκή συνέλευση Χαϊδαρίου, θεωρούμε τον αγώνα τους και δικό μας αγώνα. Η εργατική τάξη έχει καθήκον να δώσει ενωμένη τους αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και αυτούς που θα έρθουν. Είμαστε από την αρχή αλληλέγγυοι στον αγώνα των χαλυβουργών, είτε στο δρόμο, είτε σε επίπεδο προπαγάνδισης του δίκαιου του αγώνα τους. Εκεί θα είμαστε και τώρα, μέχρι οι χαλυβουργοί να νικήσουν. Και θα νικήσουν.

Τετάρτη 7/3/2012, μαζεύουμε χρήματα/τρόφιμα για ενίσχυση των απεργών, από τις 7.00μμ μέχρι τις 9.00μμ, στο κτήριο ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36).

Λαϊκή Συνέλευση Χαϊδαρίου

κάθε Τετάρτη, στις 7.00μμ, στο κτήριο ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36)

syneleysihaidari.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s