Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών στη Χαλυβουργία

Από 31 Οκτώβρη, για πάνω από 1 μήνα πλέον, οι εργάτες της Χαλυβουργίας απεργούν. Η εργοδοσία είχε απαιτήσει από τους εργαζόμενους 5ωρη εργασία με αντίστοιχη μείωση των μισθών κατά 40%. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων απέρριψε την πρόταση κι η εργοδοσία προχώρησε σε 34 εκδικητικές απολύσεις. Αμέσως οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας, με σκοπό όχι μόνο να αναιρεθούν οι απολύσεις, αλλά και να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για μειώσεις των μισθών. Ενωμένοι σαν γροθιά δηλώνουν ότι δεν θα δουλέψουν με συνθήκες μεσαίωνα για 500 ευρώ.

Ο αγώνας των απεργών στη Χαλυβουργία είναι αγώνας όλων μας: αν τα μέτρα αυτά περάσουν εκεί, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για να περάσουν και σε άλλες βιομηχανίες και τελικά στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Η λογική των αφεντικών είναι απλή: “τόσα χρόνια που κερδίζαμε τα κέρδη ήταν δικά μας, τώρα που πέφτουν τα ποσοστά κέρδους, οι «ζημιές» θα φορτωθούν στους εργάτες”. Οι ζημιές μέσα σε εισαγωγικά, καθώς μόνο περί ζημιών δεν πρόκειται, αλλά περί μείωσης του κέρδους: το κάθε αφεντικό θέλει να έχει ένα ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο του, αν τα κέρδη του μειωθούν, ή αλλιώς αν τα υπερκέρδη γίνουν σκέτα κέρδη, κρίνει ότι δεν τον συμφέρει πια η επένδυση του και προχωράει σε αναδιάρθρωση της εργασίας, δηλαδή απολύει τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια παράγουν για αυτόν υπεραξία, τσάμπα χρήμα δηλαδή. Τα παραπάνω γίνονται μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού του κάθε αφεντικού με τα υπόλοιπα και φυσικά ποσώς αφορούν τους εργάτες, οι οποίοι κανένα όφελος δεν έχουν από τον ανταγωνισμό αυτό, παρά μόνο αύξηση της εκμετάλλευσής τους με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο λειτουργίας του καπιταλισμού ως μοντέλο παραγωγής, οι εργάτες της χαλυβουργίας έκαναν αυτό που κάθε καταπιεσμένος αργά ή γρήγορα θα κληθεί να κάνει: αμφισβητούν τις επιλογές της εργοδοσίας, διαχωρίζουν τη θέση τους, εναντιώνονται, αποφασίζουν να πολεμήσουν, συλλογικοποιούν την αντίστασή τους και κατεβαίνουν σε αγώνα. Στέκονται όρθιοι, αλληλέγγυοι με τους εργάτες από όλους τους χώρους εργασίας, δίνουν έναν αγώνα αξιοπρέπειας αλλά κι επιβίωσης, αγώνα για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά τους, για τα δικά τους αλλά και για τα δικά μας. Σηκώνουν το γάντι κι αποφασίζουν να απαντήσουν στον πόλεμο που έχει κυρήξει σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί τους, κινήσεις αλληλεγγύης γεννιούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ο αγώνας αυτός πρέπει να μεταφερθεί σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, να μιλήσουμε για αυτόν και να κατέβουμε στο πλευρό των απεργών. Να γίνει επιτέλους κτήμα μας το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

 

Την Τετάρτη, 7/12, 18:30 με 21:30 συγκεντρώνουμε χρήματα, τρόφιμα και είδη υγιεινής στο κτήριο της ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36) προς ενίσχυση των απεργών!

Όλοι για έναν, ένας για όλους!

 

Λαϊκή Συνέλευση Χαϊδαρίου (1/12/2011)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s